Ontspanningstraining

 

Diepe ontspanning is tegenwoordig een luxe staat voor velen. We leven sneller en hebben veel meer sensorische input om te integreren. Veel mensen komen nooit volledig tot een staat van regeneratieve rust of tot integratie van gebeurtenissen en opgedane kennis.

Wat kunnen we doen als ons systeem alarmbellen laat rinkelen vanwege over-stimulatie? We moeten onze rusteloosheid langzaam laten zakken, niet ineens, maar geleidelijk. Beweging is goed, maar zonder haast of druk of competitie (ook niet met jezelf). En na beweging kan je als het goed gaat een natuurlijke vermoeidheid terug vinden, in plaats van een onnatuurlijke vermoeidheid die vaak cycli vertoont van mechanische hyperactieve stadia en zware pijnlijke stadia, maar nooit een ontspanning van de spieren.

 

Progressieve Relaxatie

Er zijn veel verschillende manieren om een staat van ontspanning te induceren. Een vrij technische manier is Progressive Relaxation van Jacobson, waarin alle spieren eerst gespannen en vervolgens ontspannen zijn. Je leert de spiergroepen te onderscheiden en jezelf in staat te stellen om te reageren met ontspanning in een vaste routine. Je kunt leren om langere en kortere structuren te maken voor verschillende tijden van de dag.

 

Yoga Nidra

Dan is er yoga nidra, letterlijk ‘slaap van de yogi’s’, een voorbereiding van lichaam- en geest ontspanning voordat diepere stadia van meditatie kunnen worden ingegaan. Het is een toestand tussen slapen en ontwaken met de diepst mogelijke rust van het lichaam en de geest vrij zwevend.
Alle zintuigen worden teruggetrokken, behalve de gehoorzintuigen. De docent werkt met suggesties zoals het met bewustzijn aanraken van punten op het lichaam en het denken aan licht en zwaar. Yoga Nidra heeft veel wetenschappelijk bewezen effect bij het verminderen van stress en angst.

 

Visualisatie / autosuggestie

Men kan werken met vele creatieve vrije vormen van visualisatie of autosuggestie. Begeleide reizen door landschappen, gesproken suggesties van sensorische veranderingen in het lichaam, verbeelding van de natuurlijke elementen om het lichaam heen, kunnen nieuwe inzichten genereren en een gevoel van ver weg te zijn van dagelijkse gewoonten. Op die manier kunnen ook vasthoudende spier-patronen doorbroken worden. (Auto) suggestie (autogene training) van warmte en zwaarte en ritmische ademhaling kan de lichamelijke functies naar meer ontspanning veranderen.