Yoga

Yoga is voor mij ‘meditatie in beweging’. Ik ben met yoga begonnen naast mijn opleiding tot psycholoog en besefte dat het innerlijke proces dat de yoga bood, een persoonlijke aanvulling was op de theoretische kennis van mijn studie. In yoga kun je je ontwikkelen op fysiek, emotioneel en energetisch niveau. Je kunt die niveaus tegelijk waarnemen of ze één voor één leren kennen. Belangrijk voor de yogapraktijk is dat je door ontspanning verder komt en niet door jezelf onder druk te zetten.

In Amsterdam heb ik les ontvangen en gegeven bij yogacentrum Sai Mithra.
Ik heb persoonlijk nergens anders een lesvorm gevonden -ook in India niet- die ik zo evenwichtig vind en die ik zo geschikt vind in onze jachtige maatschappij. De lessen bieden een unieke combinatie van hatha yoga-asana’s (lichaamshoudingen), bewustwording van energiestromen, meditatie, verdiept bewustzijn en ontspanning.

De yogavorm die ik beoefen heet ‘Transformatieve Yoga’, ontwikkeld door Ganga Hoogendoorn. Deze heeft mijn leven nu meer dan vijftien jaar verrijkt. In grote lijnen heeft deze yoga mij geïnspireerd tot de vorm die ik wil uitdragen als docent.

Ervaringen en denkbeelden manifesteren zich in je lichaam, je zelfbeeld, je relaties en je handelen. Transformatie gaat vooral over het proces van angst naar liefde. Hier valt nog veel meer over te zeggen, maar dat voert hier te ver. Indien je erin geïnteresseerd bent, kan ik je enkele teksten aanraden of erover vertellen.